הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים פרסמה נתונים עדכניים אשר נאספו במשך חמשת השנים האחרונות אשר מצביעים על מגמה מדאיגה של היפגעות תלמידים בדרך לבית הספר ובסביבתו.
על פי הנתונים, רוב התלמידים נפגעו כאשר נסעו ברכב פרטי – 52%, 24% נפגעו כהולכי רגל, 2% נפגעו כרוכבי אופניים, 3% נפגעו כרוכבי אופניים חשמליים, 7% כרוכבי אופנוע וקטנוע ו-1% כרוכבי קורקינט חשמלי.
הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים פונה לציבור ההורים ומבקשת: "בידינו לעצב ולחזק התנהגות בטיחותית אצל ילדינו. בראש ובראשונה בדוגמא האישית שאנו מציגים להם בהתנהגותנו ובנהיגתנו, ושנית בהדרכה הנכונה ובהקניית הרגלי בטיחות".
המסלול הבטוח לבית הספר
איך בוחרים את המסלול הבטוח ביותר להליכה לבית הספר ובחזרה?
מומלץ לבחור עם הילדים את המסלול הבטוח ביותר להליכה מהבית לבית הספר ובחזרה. חשוב לתרגל הליכה במסלול הבטוח עם הילדים, תוך מתן הסבר על הסכנות שבדרך ועל כללי הבטיחות.
המסלול הבטוח
הדרך הצדית הקצרה ביותר, הכוללת מספר מועט של כבישים, יציאות מחניה, או רחובות שאין בהם מעברי חצייה, ואזורים שאין בהם הגבלה של שדה הראייה.
- יש ללכת רחוק משפת המדרכה.
- לא להתפרץ לכביש.
- לבחור במקום הבטוח ביותר לחצייה, רצוי במעבר חצייה מרומזר או במעבר חצייה שנמצאים בו משמרות זה"ב.
- יש לעצור 2 צעדים לפני שפת המדרכה, להביט לכל הכיוונים ולהאזין לקולות התנועה.
- רק כאשר הכביש פנוי – חוצים ישר ובהליכה מהירה.
הסעה והורדה בטוחה של הילדים בבית הספר
מרחב בית הספר אמור להיות סטרילי מבחינת בטיחות כל משתמשי הדרך (נוסעים, הולכי רגל, רוכבי אופניים ועוד) שבסביבה. כל הכללים שצריך לזכור.
מקום הורדת הילדים בסביבת המוסד החינוכי הוא חלק בלתי נפרד ממעטפת הבטיחות הפיזית המגנה על ילדינו במוסד החינוכי וסביבתו. מרחב זה אמור להיות סטרילי מבחינת בטיחות כל משתמשי הדרך (נוסעים, הולכי רגל, רוכבי אופניים ועוד) שבסביבה.
מהירות נסיעה נמוכה במיוחד, כניסה ויציאה לחניה באופן זהיר, הורדה והעלאה בתחבורה ציבורית ובהסעות מאורגנות, משמרות זה"ב, אזורים מסודרים ומוגדרים להורדה והעלאה בטוחים מהרכב תוך שימת לב לכלל משתמשי הדרך שבסביבה ("נשק וסע").
גם בדרך אל המוסד החינוכי ובחזרה ממנו קיימים כללי בטיחות עליהם יש לשמור בנסיעה:
-
- נכנסים לרכב (ויוצאים ממנו בסוף הנסיעה) רק מהצד של המדרכה.
- לא נוסעים לפני שכולם חגורים, מלפנים ומאחור. יש לשים לב שהילדים לא חוגרים כשהתיק על גבם.
- בקרבת מוסדות החינוך המהירות המותרת היא עד 30 קמ"ש ובהתאמה לתנאי הדרך.
- מצייתים להוראות משמרות הזה"ב.
- מורידים את הילדים רק במקומות מסומנים כמו חנייה מסודרת או מפרצי נשק וסע.
- לא משתהים ומשתלבים חזרה בתנועה בזהירות ולאחר שבדקתם שאין ילדים סמוך לרכב שלכם.
מהרשות הלאומית לבטיחות בדרכים נמסר למערכת "בראש החדשות": "חינוך לבטיחות בדרכים הוא תהליך ארוך טווח ומשימה לאומית, שמטרתה טיפוח תרבות התנהגות שעיקרה יחס של כבוד לחיי אדם. שימוש נכון ותשומת לב, יכולים לסייע בכך שמערך ההסעות לבית הספר יהיה בטוח לילדנו ויביא אותם בשלום לבית הספר ויחזירם בשלום אלינו – הביתה".